Werken bij Plavei Contact

Hoe voorkom ik besmetting?

Besmetting gebeurt via de longen. Door inademing van de bacterie in zeer kleine druppeltjes water, verspreid in de lucht (nevel) kan infectie plaatsvinden. De ziekte is niet tussen mensen overdraagbaar. Het is dus niet besmettelijk. Het drinken van water vormt geen risico.

Douche

Boven de 60˚C wordt de bacterie gedood. Zorg dat de temperatuur van het douchewater in uw warmwatertoestel afgesteld is op minimaal 60˚C. Bent u langer dan een week niet thuis geweest, laat dan het koude en het warme water een minuut stromen. De douchekop kunt u het beste onderdompelen in een emmer water. Lukt dat niet, houd dan de douchekop dicht bij het afvoerputje. Ventileer of verlaat voor de zekerheid de ruimte.

Regelmatig ontkalken van de douchekop verlaagt de kans op legionella. Zorg dat de temperatuur van een watervoorraadvat, zoals elektrische boilers en bepaalde typen combiketels, is afgesteld op minimaal 60˚C. Een geiser heeft geen voorraadvat, zodat de bacterie geen kans heeft zich te vermenigvuldigen.

Koffiezetten en strijken

U kunt tijdens het koffiezetten of strijken niet besmet raken. Koffiezetapparaten en stoomstrijkijzers werken met temperaturen die aanzienlijk hoger liggen dan 60˚C.

Geen water laten staan in de plantensproeier

Laat een plantenspuit na elk gebruik leeglopen. De watertemperatuur kan in zo'n spuit makkelijk oplopen tot 25˚C of hoger als deze een poosje in de vensterbank (in zon) blijft staan. Kinderen die met waterpistolen of -kanonnen spelen lopen geen verhoogd risico, omdat bij het schieten met waterpistolen en dergelijke geen of zeer weinig nevelvorming plaatsvindt. Net als bij plantenspuiten kan de temperatuur van het water in het waterpistool wel oplopen. Het is daarom verstandig om een waterpistool na gebruik leeg te bewaren en voor gebruikt te vullen.