Werken bij Plavei Contact

Wat is goed ventileren?

Ventileren betekent: 24 uur per dag zorgen voor de toevoer van frisse lucht. Ventileren verlaagt het vochtgehalte en zorgt voor frisse lucht. Het verhoogt ook het woonplezier in uw woning. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de veertig en zestig procent. Met een vochtmeter, ook wel hygrometer genoemd, meet u de luchtvochtigheid.

 Schimmels en (huisstof-) mijten leven het beste in een omgeving met een luchtvochtigheid vanaf zeventig procent en zorgen voor gezondheidsklachten zoals allergieën, luchtwegirritaties, hoofdpijn en irritaties.

Ventileren is zorgen voor continu verse lucht

Een kwartiertje het slaapkamerraam open zetten heet luchten. Een tijdje ramen en deuren tegen elkaar open zetten heet spuien. Ventileren is een continu proces waarin verse lucht in uw huis komt. In nieuwere woningen zitten ventilatieroosters en mechanische afzuiging. Zet de roosters open en laat de mechanische ventilatie aan staan. In oudere woningen is het belangrijk om klapraampjes of roosters altijd open te houden.

Gevolgen van onvoldoende ventileren

Onvoldoende ventileren heeft grote en vervelende gevolgen. Sommige zijn zichtbaar:

  • bobbelend behang
  • schimmel op muren of plafond
  • schimmel in de badkamer
  • een onzichtbaar gevolg van onvoldoende ventilatie is huisstofmijt

Tips voor goede ventilatie

We geven u hierbij een aantal huishoudelijke tips een gezond klimaat in huis:

  • Droog de was buiten. Als u in huis de was droogt, houd dan altijd een raam of balkondeur in de buurt open. Let er wel op dat u deze sluit als u niet thuis bent.
  • Laat na het koken de afzuigkap nog een kwartier aanstaan. Overtollig vocht wordt zo afgevoerd.
  • Droog na het douchen de tegels met een trekker of een handdoek.

Meer tips? Bekijk dan onze bewaarkaart over ventileren.

Ventileren in de wintermaanden

Ook als het buiten koud is, is ventileren belangrijk. In elke woningen zit veel ‘onzichtbaar’ vocht. Een gemiddeld huishouden produceert dagelijkse zo’n tien liter vocht. Dit komt door ademen, afwassen, koken, douchen, planten water geven, wassen en drogen. Door te ventileren ververst u de ‘gebruikte’ lucht. Tegelijk komt er droge frisse lucht en zuurstof naar binnen. Droge lucht verwarmen kost minder energie. Het loont dus om te ventileren.

Het is een misverstand dat alleen bij slecht geïsoleerde woningen vocht en schimmelvorming kan ontstaan. Dit kan bij alle woningen.

Folder over ventileren