Over Plavei Actueel Laatste nieuws

Voedselbank Montferland biedt 13 weken pakket aan

Leestijd: 3 min

Artikel uit de bewonerskrant Bij Plavei voorjaar 2022:

‘Armoede is soms gewoon pure pech’

Soms kun je er niets aan doen. Armoede kan ook gewoon aan pech te wijten zijn. Pech dat je op de verkeerde plek bent geboren. Pech dat je bent ontslagen. Pech dat je failliet bent gegaan of pech dat je nooit geleerd hebt met geld om te gaan. Het kan iedereen overkomen. En precies daarom bestaat de Voedselbank. Om mensen die het (even) moeilijk hebben te ondersteunen.

Voedselbank is een landelijke organisatie, waar 170 voedselbanken onder vallen. Ton Vriezen is voorzitter van Voedselbank Montferland, dat alweer twaalf jaar een belangrijke rol speelt in de regio. Samen met klantcoach Pauline Kölzer van Plavei bezoeken we vandaag het kloppend hart van Voedselbank Montferland in Didam, waar vrijwilligers spullen verzamelen en pakketten samenstellen. De kamers staan ook nu weer vol met kratten levensmiddelen, vlees, vis, koekjes, snoepgoed en drinken. Eigenlijk alles wat je als gezin graag ‘op de plank’ hebt liggen.

85 gezinnen

“Op dit moment krijgen 85 gezinnen in de gemeente Montferland, voor totaal ongeveer 300 mensen, wekelijks een voedselpakket”, vertelt Ton Vriezen. “Deze delen we iedere vrijdag uit in het Albertusgebouw in Didam en het EHBO-gebouw in ’s-Heerenberg.”

De aandacht voor het bestaan van de Voedselbank is belangrijk, vindt ook Plavei. Pauline: “Ook wij kennen mensen, die hun huur amper kunnen betalen. Die het financiële plaatje moeilijk rondkrijgen. Die wijzen wij op de mogelijkheden van de Voedselbank. Zodat het leven even wat minder zwaar is.”

Een van de Plavei-huurders die er gebruik van maakt is Edwin*. Inmiddels al vijf maanden. “Ik ben voor honderd procent afgekeurd en krijg een uitkering, waarmee ik niet rond kom. Ik heb ook schuldeisers, die ik af moet betalen. Ik heb inmiddels hulp en hoop in augustus de financiën weer op orde te hebben. Plavei wees me op de Voedselbank en ik ben blij dat een dergelijke organisatie bestaat. Ik voel best schaamte om daar iedere vrijdag met mijn tas naar toe te gaan, maar het helpt om de week door te komen.”

Ton Vriezen vertelt dat vanwege schaamte of onwetendheid niet iedereen met financiële problemen zich meldt. “Toch zijn we er ook voor die gezinnen. Om het wat makkelijker te maken, kan iedereen die zich nieuw aanmeldt gebruik maken van een ‘dertien weken pakket’. Dat houdt in dat je dertien weken lang geen financiële verantwoording hoeft af te geven, maar wel een wekelijks voedselpakket krijgt. Pas daarna kijken we samen of de financiën inderdaad zodanig zijn dat je er gebruik van kunt blijven maken.”

Vrijwilligers
Bij Voedselbank Montferland steken ongeveer tachtig vrijwilligers de handen uit de mouwen. De meeste spullen zijn afkomstig van het regionale distributiecentrum in Arnhem en lokale schenkingen. Het gaat vaak om voedsel dat tegen de grens van de houdbaarheidsdatum zit, maar nog wel prima gebruikt kan worden. Edwin: “Dat is soms wel lastig omdat het niet prettig is om voedsel dat net over de datum is te eten.” Ton: “Maar we vallen officieel onder de Warenwet en worden daarop regelmatig gecontroleerd. We geven alleen goede producten weg.”

De kosten van huisvesting, logistiek en extra inkoop van producten worden gedekt door giften van bedrijven, donaties van kerken en ondersteuning van de gemeente Montferland. Verder zijn er soms acties bij supermarkten, waar winkelend publiek een product kan schenken aan de Voedselbank. Ton: “Het is mooi te zien dat iedereen ons een warm hart toedraagt.”

Aanmelden voor Voedselbank Montferland kan via tel. 06-49394026 of via www.voedselbankmontferland.nl.

*Edwin is niet de echte naam van de huurder die vanwege privacy redenen liever niet in de krant wil.