Geen winst voor Plavei

Publicatiedatum: 30-04-2018

Volgens de Woonbond maken woningcorporaties teveel winst en kunnen zij de huren met 10% verlagen. Begin maart was dit uitgebreid in het nieuws. We begrijpen dat dit vragen bij u oproept. Betaalt u teveel huur? Waar gaat uw huur naartoe? We leggen u graag uit hoe dat precies zit bij Plavei.

Hoe is uw huur opgebouwd?

Gemiddeld betaalt u voor onze huurwoningen ongeveer € 550,- per maand. We innen dus zo’n € 6.600 euro per jaar aan huurinkomsten per woning. Dit bedrag gebruiken wij om verschillende kosten te betalen. Ook investeren we dit bedrag in het bouwen, renoveren en duurzamer maken van woningen.

Hieruit bestond uw huur over 2017:

• onderhoud van de woningen: 19%*;
• heffingen, belastingen aan het Rijk en gemeente: 12%;
• organisatie, zoals personeel, kantoor en systemen: 17%
• leefbaarheid en overige exploitatielasten woningen: 3%;
• rentelasten: 20%;
• bedrijfsresultaat: 29%. 

* Doordat een deel van de onderhoudsuitgaven zijn verschoven naar 2018 is de onderhoudslast per woning in 2017 aan de lage kant. We verwachten dat de onderhoudslast per woning in 2018 ruim € 300,- hoger uitkomt dan in 2017 (24% van de gemiddelde huur).

Bedrijfsresultaat is géén winst!

Het bedrijfsresultaat van € 1.914,- per woning noemt de Woonbond winst. Voor ons is dit bedrag geen winst. Het is het bedrag dat we nodig hebben om te blijven zorgen voor goede en betaalbare woningen. En met dit bedrag lossen we leningen af. Zelfs dit bedrijfsresultaat is niet voldoende. Daarom moeten we de komende jaren extra geld lenen.

Woningen verouderen elk jaar. Na een aantal jaar moeten we dus investeren in renovatie of nieuwbouw. Daar hebben we geld voor nodig. Ook sluiten we onze ogen niet voor de maatschappelijke taak om energiezuinige en duurzame woningen te hebben. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee als huurder omdat uw woonlasten omlaag gaan. In 2018 zijn we hier al mee gestart door ruim 500 woningen te voorzien van extra isolatie. Naast de gestarte (sloop en) nieuwbouw van 39 woningen in Didam, Zeddam, Kilder, Braamt en ’s-Heerenberg, hebben we een grote investeringsopgave in de Bloemenbuurt te Didam, maar ook op andere locaties willen we gaan investeren. Tevens is de verduurzamingsopgave enorm. Deze opgaven kosten veel geld, maar zijn goed voor uw woonlasten en voor het milieu.

Plavei vindt het belangrijk dat we een gezonde financiële bedrijfsvoering hebben. We hebben geen winstoogmerk en doen ons best om het maatschappelijk geld in te zetten voor onze eigen woningen. In onze bedrijfsvoering zijn buffers ingebouwd, waardoor we eventuele tegenslagen kunnen opvangen. Tevens vraagt de overheid als financiële waakhond ons om minimale buffers te hanteren. Zij controleren daar streng op. Aanvullend moeten we rekening houden met een pakket aan nieuwe belastingmaatregelen, waardoor we onze uitgaven aan belastingen zien toenemen van 13% naar ruim 20%. Dit betekent naar schatting tussen de € 500 en € 600 per woning extra aan belastingheffing, die we niet kunnen inzetten voor het verbeteren van onze woningen.

Als we meegaan met de uitspraken van de Woonbond, betaalt u inderdaad minder huur. We zouden dit enige tijd kunnen betalen vanuit onze reserves. Een grote ‘maar’…. we willen ook in de toekomst blijven zorgen voor voldoende, betaalbare en duurzame woningen in Didam, ’s-Heerenberg en omgeving. Dit kunnen wij alleen met de opbrengsten die we er nu voor reserveren. En anders niet.

 

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden